Moissanite

Hvad er Moissanite

Moissanite er en ædelsten født af stjernerne og fundet i de meteorsten som rammer jorden. Krystallen blev første gang opdaget i 1893 af en fransk videnskabsmand ved navn Henri Moissan ​

Naturlig Moissanite er yderest sjældent, hvilket også er grunden til at de Moissanite ædelstene som er til rådighed i dag, er fremstillet på et laboratorie. Under kraftigt tryk og høj varme af carbon og silicium, bliver ædelstene skabt til hvad der nu er en af verdens mest funklende ædelstene. 

Fordele ved Moissanite

Miljø venlig 

Moissanite er skabt i et laboratorium med minimal miljøpåvirkning.

Værdi

Moissanite er billigere pr karat end mange andre ædelstene.

Holdbarhed

Moissanite måler 9,25 på Mohs hårdhedsskala, hvilket gør stenen egnet til daglig brug.

Moissanite vs. Diamant

Diamanter er det hårdeste kendte mineral og scorer 10 på Mohs Skala af Hårdhed. På grund af denne usædvanlige score er diamanter meget holdbare og ideelle til daglig brug. Hvilket også er grunden til deres popularitet som centersten  i forlovelsesringe. 

Diamant

Moissanite

På Mohs skalaen scorer moissanite 9,25 hvilket er en meget god score og gør det til en af de hårdeste stoffer på jorden og meget velegnet til dagligt brug som i en forlovelses eller vielsesring.

Moissanite giver en anden form for glans end diamanter gør, da deres facet mønster er anderledes. Moissanite har et brydningsindeks fra 2,65 - 2,69, hvilket er højere end hos diamanter.

Dette ses især i sollyset hvor moissanitens øgede glans kan skabe en glimtende regnbue effekt. 

Moissanite er mærket som "farveløse" men ædelstenen kan i et bestemt lys have en gul eller grålig nuance.

Jo større er moissaniten er, jo tydeligere vil farvenuancen være i lyset.

Her er en stor forskel på moissanite og diamanter, trods den nøjagtige samme størrelse af sten, så er moissaniten noget lavere i pris end diamanten. Moissanite ædelstenen varierer typisk kun i pris, baseret på størrelse og om stenen er premium eller super premium.

Fordi moissanite er skabt i et laboratorium, er de en tiltalende mulighed for dem, der søger en mere miljøbevidst ædelsten, da de ikke kræver nogen form for minedrift.

Holdbarhed

Ædelstene måles på Mohs skala af hårdhed, som vurderer en ædelstens evne til at modstå overfladeskrabning.

Brilliance

Her referere der til den lys refleksion der kommer fra ædelstens indre.

Den anden form for glans som moissaniten har, er hvad der gør det muligt at skelne en moissanite fra en diamant. Diamanter afspejler lys på tre forskellige måder; Det hvide lys reflekteres tilbage og kaldes brilliance, mens det regnbue farvet lys brydes igennem diamanten også kaldt dispersion. Den glimtene overflade på diamanten, også kendt som scintillation, er den tredje type af lys refleksioner hos diamanter.

Kombinationen af ​​disse tre giver diamanterne deres berømte "sparkle"

Farve

Farve er den naturlige farve eller mangel på farve, der er synlig i en ædelsten.

Diamanter kommer i mange farver, men en fejlfri farveløs diamant, indeholder ikke spor af gul, brun eller grå nuancer. Hvilket giver et sikkert resultat af et blændende hvidt lys i udseende.

Pris

Diamantpriserne varierer udfra form, karat, slibning, farve og klarhed. 

Naturlig diamanter har en større etisk og miljømæssig påvirkning, da man ikke kan komme udenom minedrift og ofte er diamanterne skyld i konflikter i deres oprindelse område. 

Dog prøver industrien at begrænse miljøpåvirkningen, samt at tilbyde konflikt frie diamanter. 

Kilde

Moissanite Oprindelse

Fordi de skabt i kontrollerede omgivelser ved hjælp af avanceret teknologi, kræver moissanite absolut ingen former for minedrift.

 

Sammenlignet med naturlige ædelstene har moissanite et meget mindre CO2-fodaftryk og resulterer i mindre miljøbelastning. 

 

De er derfor 100% konflikt frie, samt verdens mest bæredygtige og mindst miljø påvirkende ædelsten. 

Den generelle forskel

 

De laboratoriedyrket sten, som næsten på alle måder er identiske med de naturlige ædelsten. De har samme krystal struktur, brydningsindeks, gravitation, kemiske komposition, farve samt andre karakteristika. Men den store forskel er, at disse sten er ”dyrket” i et laboratorium og ikke opstået naturligt i naturen.

Forskellen mellem de natulige og de laboratoriedyrket ædelsten, ligger i nogle små indre karakteristika, som kun en garvet gemmolog kan se igennem en loop. 

 

De laboratoriedyrkede sten er rigtige ædelstene, de er bare ikke lige så sjældne som dem, der skabes naturligt i naturen.

 

Hos Stenderup Jewellery benytter vi os kun af moissanite fra Charles & Colvard som er verdens førende producent af moissanite.